Σάββατο, 28 Απριλίου 2012

Τσιγάρο

Αυτή η παρουσίαση αναφέρεται στο τσιγάρο.

Το τσιγάρο αποτελεί την βιομηχανική εκδοχή του λεγόμενου στριφτού τσιγάρου και είναι γνωστό από τα τέλη του 19ου αιώνα. Η ευκολία που παρέχει σε σχέση με το στριφτό οδήγησε στην επικράτηση του. Τα πρώτα τσιγάρα δεν φτιάχνονταν με βάση κάποια συγκεκριμένα μεγέθη ούτε ήταν διαδεδομένα στις λαϊκές τάξεις. Το τσιγάρο έγινε δημοφιλές στο λαό στις αρχές του 20ου αιώνα όταν άρχισε η μαζική παραγωγή του. To 1925 εμφανίστηκαν τα πρώτα τσιγάρα μενθόλης, τα Spud και ακολούθησαν μάρκες όπως το KOOL το 1933 και το SALEM το 1956.  Μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο η ζήτηση αυξήθηκε περισσότερο καθώς το τσιγάρο απέκτησε και γυναικείο κοινό. Οι εταιρείες προσπάθησαν τότε να προσελκύσουν και τις γυναίκες τόσο μέσω των διαφημίσεων όσο και μέσω καινοτομιών, όπως τα σκληρά πακέτα που ήταν κατάλληλα για την μεταφορά των τσιγάρων μέσα σε γυναικεία τσάντα. Τη δεκαετία του '50 ξεκινά η μαζική χρήση του φίλτρου. Την αρχή έκανε η R.J. Reynolds κυκλοφορώντας το Winston το 1954. Τη δεκαετία του '60 εμφανίζεται και το φίλτρο ενεργού άνθρακα. To 2008 η R.J. Reynolds δημιούργησε το πρώτο τσιγάρο με κάψουλα μενθόλης, το Camel Crush. Η κάψουλα αυτή βρίσκεται στο φίλτρο και ο καπνιστής έχει τη δυνατότητα να τη σπάει απελευθερώνοντας τη μενθόλη ή να καπνίσει το τσιγάρο με την κάψουλα ανέπαφη. 

Στην Ελλάδα οι πρώτες τσιγαροποιητικές μηχανές ήρθαν στα τέλη του 19ου αιώνα αλλά μπήκαν για τα καλά στη βιομηχανική παραγωγή το 1909 από τον βιομήχανο Βάρκα. Το ελληνικό τσιγάρο, στηριγμένο στα ανατολικά καπνά, στο οβάλ σχήμα και στο πακέτο κασετίνα κατάφερε να χαράξει μία δική του πορεία πάντα δίπλα στις εξελίξεις και πολύ συχνά καινοτόμο. Ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα στην Ελλάδα εμφανίστηκαν τα πρώτα ελαφριά τσιγάρα όπως το 22 αντινικότ και το SANTE και τη δεκαετία του '50 εμφανίστηκαν τα πρώτα τσιγάρα με φίλτρο ενώ τη δεκαετία του '60 τα πρώτα τσιγάρα με φίλτρο ενεργού άνθρακα. Το 1997 η Ελλάδα σημάδεψε την ιστορία του τσιγάρου με το βιολογικό φίλτρο του τσιγάρου BF, το οποίο αποτέλεσε μία παγκόσμια καινοτομία. Το 2008 η εταιρεία Καρέλια δημιούργησε το υπερπολυτελές George Karelias And Sons Excellence, το πρώτο ελληνικό Βιρτζίνια τσιγάρο υπερπολυτελείας, το οποίο χαίρει παγκόσμιας αναγνώρισης.

Τα καπνά προτού αναμειχθούν και κοπούν είναι απαραίτητο να υγρανθούν. Η διαδικασία αυτή λαμβάνει χώρο σε ειδικές εγκαταστάσεις. Όταν αυτή η διαδικασία ολοκληρωθεί τα καπνά αναμειγνύονται ώστε να δημιουργηθεί το χαρμάνι και στη συνέχεια κόβονται. Έπειτα ακολουθεί το στάδιο της ξήρανσης ώστε να αφαιρεθεί η παραπανίσια υγρασία και ο καπνός να καταστεί κατάλληλος για τσιγαροποίηση. Για τα καπνά μπέρλευ συνήθως ακολουθείται ένα ακόμα στάδιο κατά τα οποίο τα καπνά ψεκάζονται με ουσίες όπως κακάο ή κάτι παρόμοιο και έπειτα εκτίθενται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.    

Τα χαρμάνια των τσιγάρων αποτελούν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους και ποικίλουν ανά περιοχή. Τα κυριότερα χαρμάνια είναι το Βιρτζίνια, το αμερικανικό και το ανατολικό. Το Βιρτζίνια είναι διαδεδομένο κυρίως στην Αγγλία, το αμερικανικό στην Αμερική και το ανατολικό στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. 

1)Το Βιρτζίνια χαρμάνι χαρακτηρίζεται από το ήπιο άρωμα και την ουδέτερη γεύση, για αυτό και τα καπνά Βιρτζίνια αποτελούν τη βάση πολλών χαρμανιών.

2)Το αμερικανικό χαρμάνι αποτελείται από καπνά καπνά Βιρτζίνια, μπέρλευ και ανατολικά. Χαρακτηρίζεται από πλούσια, πικάντικη γεύση και μέτριο άρωμα.

3)Το ανατολικό χαρμάνι χαρακτηρίζεται από πλούσια, απαλή γεύση και πλούσιο άρωμα. Τα ανατολικά καπνά χρησιμοποιούνται ευρέως για να προσδώσουν άρωμα αναμεμειγμένα με άλλα είδη καπνού, τα χαρμάνια αυτά ονομάζονται ημιανατολικά. Τα καπνά που αναμειγνύονται για ένα ημιανατολικό χαρμάνι δεν είναι συγκεκριμένα αλλά πάντα το ποσοστό των ανατολικών είναι υψηλό. Κάποιες πιο ουδέτερες ποικιλίες ανατολικών καπνών χρησιμοποιούνται ως βάση στα ανατολικά χαρμάνια. Η καλύτερη ποικιλία ανατολικού καπνού φύεται στην Ελλάδα και ονομάζεται μπασμάς. 

Άλλα λιγότερο διαδεδομένα χαρμάνια, είναι αυτά που περιέχουν σκούρα καπνά (Λατάκια, Καποράλ, ποικιλίες καπνού πούρων κ.τ.λ.). Αυτά τα χαρμάνια είναι αρκετά διαδεδομένα στην Γαλλία, την Ισπανία και την Κούβα και χαρακτηρίζονται από πλούσια, έντονη γεύση και ιδιαίτερο άρωμα.

Τα χαρμάνια πάντως σπάνια αποτελούνται μόνο από ένα είδος καπνού αλλά περιέχουν μικροποσότητες και από διαφορετικά είδη ώστε να προσδοθεί γεύση και άρωμα. 

Το κόψιμο του καπνού είναι μείζονος σημασίας για τη γεύση. Ο καπνός πρέπει να είναι ψιλοκομμένος για να δώσει ένα ήπιο και απαλό κάπνισμα. Αντίθετα οι χοντροκομμένοι καπνοί έχουν σκληρή γεύση. Βεβαίως πρέπει να διευκρινιστεί ότι η κάθε ποικιλία καπνού έχει τα χαρακτηριστικά της και το κόψιμο μπορεί να προσφέρει απλώς έναν ηπιότερο ή ένα σκληρότερο χαρακτήρα.

Τα χαρμάνια εκτός από καπνό περιέχουν και βελτιωτικά πρόσθετα, τα οποία είναι δυνατό να παραλειφθούν. Τα χαρμάνια Βιρτζίνια περιέχουν συνήθως λιγότερα πρόσθετα (κατά μέσο όρο 2%), ακολουθούν τα ανατολικά χαρμάνια (κατά μέσο όρο 3%) και τέλος τα αμερικανικά χαρμάνια, τα οποία συνήθως περιέχουν αρκετά πρόσθετα ( κατά μέσο όρο 4%). Τα ποσοστά αυτά όμως δεν είναι δεσμευτικά καθώς ένα τσιγάρο μπορεί να περιέχει ή πολύ λιγότερα ή πολύ περισσότερα πρόσθετα από    τον μέσο όρο. Τα τσιγάρα χωρίς πρόσθετα είναι κυρίως χαρμάνια Βιρτζίνια αλλά υπάρχουν και κάποια αμερικανικά. Τα τσιγάρα με ανατολικό χαρμάνι λόγω μικρότερης διάδοσης δεν έχουν κινήσει το ενδιαφέρον των εταιρειών να δημιουργήσουν ανατολικά χαρμάνια χωρίς πρόσθετα. Εκτός από τα πρόσθετα στα χαρμάνια συχνά προστίθενται και τρίμματα καπνού ή κομμάτια που δεν χρησιμοποιούνται για να προσδώσουν διόγκωση. Αν όμως προστεθούν σε μεγάλες ποσότητες επηρεάζουν την γεύση του καπνού. 

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η ύπαρξη φίλτρου, το οποίο αλλάζει ριζικά τη γεύση του τσιγάρου. Ένα τσιγάρο με ίδιο χαρμάνι παρουσιάζει τεράστιες διαφορές ανάλογα με τον τύπο του φίλτρου που χρησιμοποιείται ή αν καπνιστεί άφιλτρο. Τα περισσότερα τσιγάρα στην ελληνική αγορά έχουν συμβατικό πορώδες φίλτρο, αλλά κυκλοφορούν και τσιγάρα με φίλτρο ενεργού άνθρακα, ένα τσιγάρο με βιολογικό φίλτρο και ελάχιστα με συμβατικό μη πορώδες φίλτρο. 

1)Τα άφιλτρα τσιγάρα έχουν πλούσια γεύση και ο καπνός φτάνει στον καπνιστή αρκετά ζεστός. 

2)Τα συμβατικά φίλτρα δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα τη γεύση αλλά ο καπνός φτάνει στον καπνιστή πιο ψυχρός από ότι στα άφιλτρα τσιγάρα επειδή περνάει μέσα από το φίλτρο. Επίσης το φίλτρο κατακρατά ένα μεγάλο ποσοστό πίσσας και κατ' επέκταση μειώνει τη νικοτίνη που φτάνει στον καπνιστή καθώς μεταφέρεται μέσω της πίσσας.  

3)Τα φίλτρα άνθρακα επηρεάζουν αρκετά τη γεύση δίνοντας μία σκληρότητα στο τσιγάρο αλλά κατακρατούν περισσότερες ουσίες από ότι τα συμβατικά φίλτρα. 

4)Τα βιολογικά φίλτρα είναι τα πλέον αποτελεσματικά καθώς κατακρατούν περισσότερους ουσίες από κάθε άλλο τύπο φίλτρου. Επηρεάζουν αρκετά τη γεύση δίνοντας μία σκληρότητα στο τσιγάρο αλλά και μία παράξενη αίσθηση. 

Το μέγεθος του τσιγάρου είναι κάτι που ποικίλει ανά χώρα και κατασκευάστρια εταιρεία. Το πιο διαδεδομένο μέγεθος είναι το King Size (περίπου 85mm), υπάρχει όμως και το μέγεθος των άφιλτρων τσιγάρων (περίπου 70mm), το οποίο εμφανίζεται και στα παραδοσιακά γαλλικά τσιγάρα φίλτρου, το μέγεθος 100s (100mm) και το μέγεθος μεταξύ King Size και 100s που χρησιμοποιείται σε κάποια τσιγάρα πολυτελείας. Πέρα όμως από αυτά τα μεγέθη πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν και κάποια δικά τους, όπως το μέγεθος 79mm που χρησιμοποιείται από την Καρέλια στη Χρυσή Κασετίνα Φίλτρο και Lights και στην Καρέλια Φίλτρο Κασετίνα. Επίσης δεν έχουν όλα τα τσιγάρα ίδιο πάχος καθώς χωρίζονται σε κανονικά, slims και super slims. Τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει και τσιγάρα με πάχος μεταξύ κανονικού τσιγάρου και slim. 27 σχόλια:

 1. Εξαιρετικό αφιέρωμα. Ευχαριστούμε Μ. Ρόδο. Επειδή οι πληροφορίες είναι πολλές, θα χρειαστεί επανειλημμένες αναγνώσεις, οπότε ίσως στην πορεία αρχίσω (πιθανώς και άλλοι) τις απορίες.

  Σχετικά με την ελληνική συμβολή στην παγκ. ιστορία του τσιγάρου (που λόγω καλών ντόπιων καπνών ξεκινάει από παλιά), πολλά και ενδιαφέροντα μαθαίνουμε στην «Ιστορία του Ελληνικού Τσιγάρου», ένα λεύκωμα του ΕΛΙΑ (Ελλ. Λογτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν νομιζω να ξεχασες και κατι ολα αναλυτικοτατα τα εχεις γραψει και χωρις να ληπει κατι.Πολυ καλη η παρουσιαση σου τα εξηγεις ολα για το τσιγαρο και πιστευω οτι εμαθα αρεκτα πραγματα που μονο γενικα ηξερα και οχι αναλυτικα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ξεχνάω κάποια θα τα ορισθλεσω αύριο γιατί τώρα δεν είμαι σπίτι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μπραβο ρε μαυρο ροδο! Να'σαι καλα! Πολυ καλη η δουλεια! Νομιζω το μονο που ξεχασες ειναι ο παραγωντας υγρασια!
  Μια ερωτηση: Τα λατακια ειναι ειναι υποκατηγορια μπερλευ; και τα τσεμπελια εχουν τα χαρακτηριστικα που αναφερεις στα ανατολικα και σε ποιο τσιγαρο μπορω να τα βρω;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ναι έχω παραλείψει κάποια πράγματα θα τα προσθέσω.


  Τα Λατάκια είναι είδος, τα Κεντάκι είναι ποικιλία μπέρλευ


  Τα τσεμπέλια τα βρίσκεις σε όλα τα ανατολικά τσιγάρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Δηλαδή, εκτός από τα ανατολικά και τα σκούρα χαρμάνια, μόνο τα Βιρτζίνια αποτελούν βάση για χαρμάνια; Τα μπέρλεϊ, κεντάκι κ.ά. μπαίνουν μόνο ως δευτερεύοντα στοιχεία της μίξης;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Κοίταξε δυνητικά αν θέλεις μπορείς να βάλεις για βάση μέχρι και μπασμά, αλλά δεν συνηθίζεται για την ακρίβεια καμία εταιρεία δεν το κάνει, όλες χρησιμοποιούν ως βάση τα Βιρτζίνια ή τα ήπια ανατολικά (αυτό το ξέχασα).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Τώρα νομίζω πως έχω προσθέσει ότι έλλειπε. Για την υγρασία βλ. στριφτό τσιγάρο μιας και στο βιομηχανικό είναι σχεδόν ίδια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Έγινε και άλλη προσθήκη σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθούν τα καπνά μέχρι την τσιγαροποίηση, όπως την περιέγραψε ο κύριος Καρέλιας στο blog του Πέτρου.

  Μπορείτε να δείτε την περιγραφή του εδώ.
  http://cigaretteloversreviews.blogspot.com/2012/02/lucky-strike-click-roll.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. γεια σας φιλοι θα ηθελα να μου δωσετε μια συμβουλη μιας και μιλαμε γενικα για τσιγαρο....Τον τελευταιο καιρο ψαχνω για ενα τσιγαρο σχετικα βαρυ και ευκολοκαπνιστο,δεν με ενδιαφερει η μαρκα....Δεν με ενδιαφερουν τα σουπερ τσιγαρα τυπου εκσελενς και λοιπα καθως τα εχω δοκιμασει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ζητάς κάτι δύσκολο, δοκίμασε JPS original, Benson, HB, Camel Natural, Gauloises Blondes, Philip Morris Reds, Astor, Assos International.

  Από αυτά όλα βρίσκονται σχετικά εύκολα εκτός από το Philip Morris, το Benson και το HB.

  Δοκίμασε πια σου ταιριάζουν, ευκολοκάπνιστο και βαρύ δεν υπάρχει άλλα είναι λιγότερο άλλα περισσότερο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Αγαπητοι φιλοι Πετρο και Μαυρο Ροδο, γραφω και στους δυο αφου σας ανακαλυψα προσφατα και χαρηκα πολύ μιας και περιτριγυρισμενος από αντικαπνιστες δε μπορω να μιλησω με αλλους για το παθος μου.

  Ειμαι ενας συνειδητοποιημενος, φανατικος καπνιστης, που εχει δοκιμασει σχεδον όλα τα τσιγαρα που εχουν κυκλοφορησει στην Ελλαδα από το 1977, όταν αρχισα να καπνιζω περιστασιακα σε ηλικια 10 χρονων.Οταν τελειωσα το Λυκειο καπνιζα ηδη 1 πακετο την ημερα και από 25 χρονων μεχρι σημερα καπνιζω περιπου 50 τσιγαρα ημερησιως και μεχρι προσφατα απολαμβανα το κάθε τσιγαρο που αναβα.Το αναφερω αυτό για να δειξω οτι αυτό που ισχυριζονται μερικοι, οτι αν καπνιζεις πολύ δεν μπορεις να απολαυσεις το κάθε τσιγαρο, δεν ισχυει για ολους τους καπνιστες.Δυστυχως σημερα δε μπορω να βρω τσιγαρο που να μου αρεσει.

  Όταν ημουν μικρος περνουσαμε τα καλοκαιρια στο σπιτι του παππού σε ένα καπνοπαραγωγικο χωριο της Θεσσαλιας.Ολοι οι συγγενεις μας, καπνοπαραγωγοι, στοιβαζαν στο σπιτι μας τα δεματα του αποξηραμενου καπνου μεχρι να πωληθει στους εμπορους του Καρελια και του Παπαστρατου και κρεμουσαν από το ταβανι τα τοπανια (αρμαθιες καπνου που ειχε ξηραθει) και ολο το σπιτι ευωδίαζε.Εμεις οι πιτσιρικαδες κλεβαμε ροζ χαρτακια από τον παππου και στριβαμε τα πρωτα μας τσιγαρα.Ακομη θυμαμαι τα υπεροχα αρωματα που ειχαν όλα τα παλια τσιγαρα και τα σπιτικα και τα βιομηχανικα.

  Κάθε φορα που ερωτευομουνα μια κοπελιτσα αλλαζα και μαρκα τσιγαρων κι ετσι τις θυμαμαι ολες, συνδυασμενες στο μυαλο μου με ένα διαφορετικο αρωμα την καθεμια.
  Πρεπει να ηταν γυρω στο 1982 όταν πρωτοδοκιμασα το Camel του Καρελια (μια κοπελιτσα στο Γυμνασιο μου το εδωσε για να μη βρουν οι γονεις της το πακετο) και κολλησα με το υπεροχο αρωμα και τη γευση σοκολατας που ειχε.Το καπνιζα μεχρι το 1994 όταν εγινε η πρωτη αλλαγη του, ισως στα χημικα του κι όχι στον καπνο αφου μου εφερνε πονοκεφαλους και στομαχοπονο.Πολλοι φιλοι τοτε το σταματησαν για τον ιδιο λογο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Τα επομενα χρονια δοκιμαζα διαφορες μαρκες και το 1998 αρχισα το Marlboro red μαλακο που το καπνιζα μεχρι προσφατα πριν την καταστροφη του.Ηταν το πιο γλυκοπιοτο τσιγαρο αν και δεν ειχε τα αρωματα του παλιου Camel αλλα ένα ιδιαιτερο δικο του αρωμα.Το μοναδικο του μειονεκτημα τα φλεματα που σου δημιουργουσε κάθε πρωι σε τετοιο βαθμο που πολλοι φιλοι μου εχουν αλλαξει μαρκα τα τελευταια 2 χρονια..Και σημερα …το χαος!

  Γιαυτο αποφασισα με ένα συγγενη μου, παλιο καπνοπαραγωγο, να φτιαξουμε το δικο μας τσιγαρο.Παραγγειλαμε σπορους από Αμερικη, Αγγλια και Τουρκια, βρηκαμε και παλιους Ελληνικους σπορους και φυτεψαμε σε διαφορα μερη ενός πρωην καπνοπαραγωγικου χωριου (ουτε μισο στρεμμα βεβαια δεν είναι συνολικα) μονο και μονο για να βγαλουμε ένα καλο τσιγαρο για αποκλειστικα δικη μας χρηση.Εχουμε μιλησει με πολλους παλιους παραγωγους και πρωην εμπορους καπναποθηκων, ψαχνω πανω από 2 χρονια στο Internet για συνταγες, αρωματα, προσθετα, τροπους επεξεργασιας και παλαιωσης και ότι άλλο αφορα στον καπνο κι εχουμε καταληξει σε μερικα καλα χαρμανια, θελω να πιστευω.Φυσικα μπορει και να αποτυχουμε, αλλα ότι και να φτιαξουμε δε μπορει να είναι χειροτερο απ’ αυτά που κυκλοφορουν σημερα.Επισης δεν χρησιμοποιουμε κανενα φαρμακο κατά την παραγωγη, ουτε καν βιολογικο.Εννοειται πως θα σας στειλω να δοκιμασετε όταν θα είναι ετοιμο.

  Θα ηθελα να μοιραστω τις γνωσεις μου μαζι σας αφου εχουμε το ιδιο χομπι, αλλα και να βοηθησετε κι εσεις κι οποιο άλλο μελος του blog αν γνωριζετε οποιοδηποτε link σχετικο με επεξεργασια καπνου αφου ολο και κατι θα μου ξεφυγε στο απεραντο Internet.Εννοειται πως ολες οι συμβουλες και υποδειξεις είναι καλοδεχουμενες.

  Οσοναφορα στις κριτικες που κανετε θα ηθελα να σχολιαζω κι εγω, αλλα μαλλον οι περισσοτερες θα είναι αρνητικες και θα διαφωνω με τις βαθμολογιες σας , αφου δε μπορω ν’ αποφυγω τη συγκριση με τα παλιοτερα καλα τσιγαρα και γνωριζοντας βεβαια ότι τα γουστα είναι υποκειμενικα.Το μονο στο οποιο ισως συνεισφερω είναι καποιες λεπτομερειες σχετικα μα αρωματα και γευσεις, αφου η μυτη και η γλωσσα μου εγιναν τοσο ευαισθητες μετα από τοσες δοκιμες χρονων που ευκολα καταλαβαινω πια αν εχει πολύ κακαο, ζαχαρη, μεντα, τριανταφυλλο κλπ ένα τσιγαρο ή ποιες ποικιλιες εχει το κάθε χαρμανι.

  Συγγνωμη για το μακροσκελες post, αλλα καταλαβαινετε εγραψα μαζεμενα οσα δεν ειχα μοιραστει τοσα χρονια μιας και οι καπνιστες τωρα θεωρουμαστε ειδος υπο διωγμον.

  Συνεχιστε την καλη προσπαθεια κι εμεις μαζι σας!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Μπράβο Δημήτρη. Χαίρομαι κάθε φορά που βλέπω ότι σε κάτι (εδώ στον καπνό, άλλες φορές σε κάτι άλλο) υπάρχουν αληθινοί μερακλήδες. Καλή επιτυχία με τα καπνά σας.

  Υποθέτω ότι και στις συζητήσεις των μπλογκ θα έχεις πολλά και ενδιαφέροντα να μας πεις.

  (Αλλά ρε φίλε, πολύ καπνίζεις! 50; Τέλος πάντων, αντικαπνισμό δεν κάνουμε εδώ μέσα -άλλωστε κι εγώ έζησα ακριβώς αυτό που περιγράφεις: ότι σ' αυτά τα μπλογκ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ μπόρεσα να συμμετάσχω σε συζητήσεις όπου το κάπνισμα δε συνδέεται με τη λέπρα...)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σ'ευχαριστω Πεπε.Θα στειλω και σ'εσενα αν μας βγει καλο το χαρμανι.

   Πολυ καπνιζω, το ξερω.Φαντασου και να μου αρεσαν κιολας αυτα που καπνιζω!
   Το ιδιο λεω κι εγω σε 2 θειους μου στο χωριο.Ο ενας 78 ετων καπνιζει 2 πακετα Rex την ημερα κι ο αλλος 84 ετων καπνιζει κατι στριφτα αφιλτρα δικης του παραγωγης που στο καθενα βαζει τοσο καπνο μεσα οσο εχουν 5 κανονικα τσιγαρα.Δεν υπερβαλλω!Μια φορα δοκιμασα ενα και ζαλιστηκα!!

   Διαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέρουσα η προσπάθειά σου Δημήτρη, δυστυχώς ως προς την επεξεργασία δεν έχω εντοπίσει κάποια σελίδα αλλά υποθέτω ότι οι καπνοπαραγωγοί θα ξέρουν. Αν και δύσκολοι οι καιροί ίσως τελικά να ασχοληθείς και πιο επαγγελματικά αν πετύχει το χαρμάνι σου.

   Διαγραφή
  3. Σ'ευχαριστω Μαυρο Ροδο.Αν και γνωριζω ηδη αρκετα, θελω να μαθω περισσοτερα, επειδη πιστευω οτι η βαθεια γνωση ενος αντικειμενου οδηγει στο καλυτερο αποτελεσμα.Το να κανω το χομπι μου επαγγελμα θα ηταν υπεροχο, αλλα ειναι σχεδον αδυνατο.Η παραγωγη καπνου ειναι επιπονη και κουραστικη, απαιτει σκληρη καθημερινη δουλεια ολο το καλοκαιρι χωρις αναλογη ανταμοιβη κι οι αγροτες προτιμουν αλλες πιο ευκολες καλλιεργειες.Ασε που δεν υπαρχουν τοσα πολλα χωραφια .Ξερεις, το ιδιο χωραφι δεν πρεπει να φυτευεται ξανα παρα μονο αν περασουν 4 χρονια, αν θελεις αριστο προιον.Και ο καπνος πρεπει να ωριμαζει για 1-3 χρονια(τα ανατολικα) και 3-6 χρονια(τα Virginia,Burley) σε ειδικες συνθηκες στις καπναποθηκες, πριν γινει τσιγαρο, για ν'αναδειξει αρωμα και γευση.Σημερα τα βιομηχανικα τσιγαρα-λογω κοστους-ωριμαζουν το πολυ 1 χρονο, μετα τα φορτωνουν χημικα και το αποτελεσμα το γνωριζεις!!Ειναι η ιδια διαφορα που εχει το φρεσκο κρασι με αυτο που παλαιωνει σε βαρελι.

   Διαγραφή
  4. Όντως και από όσο ξέρω τα burley χρειάζονται ακόμα μεγαλύτερο διάστημα αγρανάπαυσης. Ασφαλώς και γνωρίζω εκεί οφείλεται κυρίως και η βρασμένη γεύση, καθώς αν τα καπνά δεν έχουν παλαιωθεί σωστά φτύνουν τα υγρά τους κατά το κάπνισμα. Μόνο το Prince θυμάμαι να αναγράφει ότι τα καπνά του παλαίωναν.

   Διαγραφή
 15. Σχετικά με τα μήκη των τσιγάρων και τα πακέτα:

  Παλιά, τουλάχιστον στην Ελλάδα, τα τσιγάρα με φίλτρο ήταν λίγο μεγαλύτερα σε συνολικό μήκος από τα άφιλτρα, αλλά μικρότερα απ' ό,τι σήμερα. Από τη δεκαετία '90 που άρχισα λόγω συλλογής να παρακολουθώ τα πράγματα, τέτοια τσιγάρα υπήρχαν μόνο σε κασετίνες: Δελφοί, Άρωμα, Άσσος, Καρέλια, Καρέλια Σπέσιαλ κασετίνα (ένα πολύ ωραίο πακέτο). Όλα όσα ήταν σε μαλακό ή σκληρό πακέτο ήταν λίγο μεγαλύτερα, τα λεγόμενα Κινκγ Σάιζ.

  Σήμερα τα τσιγάρα σε κασετίνα είναι πλέον πολύ λίγα. Και από αυτά όμως, τουλάχιστον ένα, ο Άσσος φίλτρο, είναι πλέον Κινγκ Σάιζ -δηλαδή έχει μεγαλύτερο φίλτρο απ' ό,τι πρωτύτερα. Το έχει ήδη αναφέρει κάποιος κάπου εδώ μέσα, αλλά μιας και πήρα ένα πακέτο αυτές τις μέρες το επιβεβαιώνω κι εγώ.

  Άρα, αν οι Χρυσές κασετίνες φίλτρο και λάιτ, τα Καρέλια Φίλτρο, και το Σαντέ κασετίνα φίλτρο, διατηρούν ακόμη το παλιό μικρότερο μέγεθος, είναι πλέον τα μόνα. (Τα Σαντέ νομίζω όχι, έτσι όπως τα βλέπω στη βιτρίνα του γειτονικού περιπτέρου -για τα άλλα υποθέτω ναι, αφού το λέει το Μ. Ρόδο).

  Δεν ξέρω πότε άλλαξε μέγεθος ο Άσσος φίλτρο, αλλά ας το προσέξουν οι συλλέκτες. Το πακέτο είναι λίγο μεγαλύτερο από το παλιότερο, κάτι που φαίνεται μόνο αν βάλεις δύο δίπλα δίπλα.

  Ο όρος Κινγκ Σάιζ δεν πολυέχει νόημα σήμερα. Τότε σήμαινε βασιλικό μέγεθος, δηλ. μεγαλύτερο από το στάνταρ. Σήμερα το κιγκ σάιζ είναι το στάνταρ, οπότε δεν πολυλέγεται πια. Έχει μείνει τυπωμένο σε μερικές συσκευασίες τσιγάρων έτσι λόγω συνήθειας.

  (Τα ξένα άφιλτρα ήταν συνήθως στο ίδιο μέγεθος με τα δικά μας αλλά σε άλλα πακέτα: μαλακό -Κάμελ, Λάκι, Γκολουάζ- ή συρταρωτό -Πλέιερς, Κρέιβεν "Α", Ζιτάν. Κάποια γερμανικά ήταν λίγο μεγαλύτερα -Rothhandle, σε μαλακό πακέτο- και κάποια λίγα ξένα και ελληνικά ήταν σαν τα κινγκσάιζ -Παλ Μαλ σε μαλακό πακέτο, Ξάνθη σε σκληρό. Τέλος, υπήρχαν και ελληνικά άφιλτρα μικρά σε μαλακό πακέτο -Σέρτικα, Τέλειον.)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Το Ξάνθη Πέπε ίσως είναι το μόνο άφιλτρο τσιγάρο που κυκλοφόρησε σε τέτοιο πακέτο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. geia sas paidia k kali xronia! eimai kapnoparagogos k thelo na dokimaso na kano kapno gia strifto. kamia simbouli gia xarmani??

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γεια σου φίλε, καλή χρονιά. Δεν είμαι ειδικός να σου απαντήσω, απλώς μου ακούγεται ενδιαφέρον το θέμα σου. Έχεις ήδη κάποια καπνά και ψάχνεις πώς να τα συνδυάσεις, ή ψάχνεις τι ποικιλίες να βάλεις για την επόμενη χρονιά; (Δεν ξέρω πότε τα σπέρνουν).
   Πάντως εγώ σίγουρα θα ήθελα να έβρισκα ένα καλό ανατολικό χαρμάνι στριφτού.

   Διαγραφή
  2. Καλη χρονια σε ολους!!!
   Πολυ ευχαριστως να βοηθησω κ εγω μ αυτα που γνωριζω.Οπως λεει κ ο Πεπε, πρεπει πρωτα να μας πεις αν εχεις ηδη καπνα ή θελεις φετος να βαλεις.

   Αν εχεις ηδη, ποιες ποικιλιες ειναι, σε ποια περιοχη της Ελλαδας, ποσο καιρο ειναι αποθηκευμενες, τι μηχανημα κοπης εχεις κ οτι αλλο θεωρεις θα βοηθουσε να ξερουμε.

   Αν θελεις φετος να βαλεις, ποιες ποικιλιες, σε ποια γεωγραφικη περιοχη, τι κλιμα εχει η περιοχη σου(υγρο κοντα σε ποταμι ή σε υψωμα χωρις πολλα νερα), τι προσανατολισμο εχουν τα χωραφια σου.Αν εισαι επαγγελματιας καπνοπαραγωγος θα τα ξερεις ηδη αυτα, αν παλι οχι, οσες περισσοτερες πληροφοριες μας δωσεις τοσο περισσοτερο θα μπορεσουμε να βοηθησουμε.

   Διαγραφή
 18. Kalispera mia erwtisi.poios einai idios me ton golden virginia ton palio twn 25gr?giati o kainourios sta 20gr einai sapila h idia autos k o mamra ena pragma.euxaristw ek twn proterwn

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Kalispera mia erwtisi.poios einai idios me ton golden virginia ton palio twn 25gr?giati o kainourios sta 20gr einai sapila h idia autos k o mamra ena pragma.euxaristw ek twn proterwn

  ΑπάντησηΔιαγραφή