Κυριακή, 17 Ιουνίου 2012

  1. Αγαπητοι φιλοι Πετρο και Μαυρο Ροδο, γραφω και στους δυο αφου σας ανακαλυψα προσφατα και χαρηκα πολύ μιας και περιτριγυρισμενος από αντικαπνιστες δε μπορω να μιλησω με αλλους για το παθος μου.

    Ειμαι ενας συνειδητοποιημενος, φανατικος καπνιστης, που εχει δοκιμασει σχεδον όλα τα τσιγαρα που εχουν κυκλοφορησει στην Ελλαδα από το 1977, όταν αρχισα να καπνιζω περιστασιακα σε ηλικια 10 χρονων.Οταν τελειωσα το Λυκειο καπνιζα ηδη 1 πακετο την ημερα και από 25 χρονων μεχρι σημερα καπνιζω περιπου 50 τσιγαρα ημερησιως και μεχρι προσφατα απολαμβανα το κάθε τσιγαρο που αναβα.Το αναφερω αυτό για να δειξω οτι αυτό που ισχυριζονται μερικοι, οτι αν καπνιζεις πολύ δεν μπορεις να απολαυσεις το κάθε τσιγαρο, δεν ισχυει για ολους τους καπνιστες.Δυστυχως σημερα δε μπορω να βρω τσιγαρο που να μου αρεσει.

    Όταν ημουν μικρος περνουσαμε τα καλοκαιρια στο σπιτι του παππού σε ένα καπνοπαραγωγικο χωριο της Θεσσαλιας.Ολοι οι συγγενεις μας, καπνοπαραγωγοι, στοιβαζαν στο σπιτι μας τα δεματα του αποξηραμενου καπνου μεχρι να πωληθει στους εμπορους του Καρελια και του Παπαστρατου και κρεμουσαν από το ταβανι τα τοπανια (αρμαθιες καπνου που ειχε ξηραθει) και ολο το σπιτι ευωδίαζε.Εμεις οι πιτσιρικαδες κλεβαμε ροζ χαρτακια από τον παππου και στριβαμε τα πρωτα μας τσιγαρα.Ακομη θυμαμαι τα υπεροχα αρωματα που ειχαν όλα τα παλια τσιγαρα και τα σπιτικα και τα βιομηχανικα.

    Κάθε φορα που ερωτευομουνα μια κοπελιτσα αλλαζα και μαρκα τσιγαρων κι ετσι τις θυμαμαι ολες, συνδυασμενες στο μυαλο μου με ένα διαφορετικο αρωμα την καθεμια.
    Πρεπει να ηταν γυρω στο 1982 όταν πρωτοδοκιμασα το Camel του Καρελια (μια κοπελιτσα στο Γυμνασιο μου το εδωσε για να μη βρουν οι γονεις της το πακετο) και κολλησα με το υπεροχο αρωμα και τη γευση σοκολατας που ειχε.Το καπνιζα μεχρι το 1994 όταν εγινε η πρωτη αλλαγη του, ισως στα χημικα του κι όχι στον καπνο αφου μου εφερνε πονοκεφαλους και στομαχοπονο.Πολλοι φιλοι τοτε το σταματησαν για τον ιδιο λογο.

    Τα επομενα χρονια δοκιμαζα διαφορες μαρκες και το 1998 αρχισα το Marlboro red μαλακο που το καπνιζα μεχρι προσφατα πριν την καταστροφη του.Ηταν το πιο γλυκοπιοτο τσιγαρο αν και δεν ειχε τα αρωματα του παλιου Camel αλλα ένα ιδιαιτερο δικο του αρωμα.Το μοναδικο του μειονεκτημα τα φλεματα που σου δημιουργουσε κάθε πρωι σε τετοιο βαθμο που πολλοι φιλοι μου εχουν αλλαξει μαρκα τα τελευταια 2 χρονια..Και σημερα …το χαος!

    Γιαυτο αποφασισα με ένα συγγενη μου, παλιο καπνοπαραγωγο, να φτιαξουμε το δικο μας τσιγαρο.Παραγγειλαμε σπορους από Αμερικη, Αγγλια και Τουρκια, βρηκαμε και παλιους Ελληνικους σπορους και φυτεψαμε σε διαφορα μερη ενός πρωην καπνοπαραγωγικου χωριου (ουτε μισο στρεμμα βεβαια δεν είναι συνολικα) μονο και μονο για να βγαλουμε ένα καλο τσιγαρο για αποκλειστικα δικη μας χρηση.Εχουμε μιλησει με πολλους παλιους παραγωγους και πρωην εμπορους καπναποθηκων, ψαχνω πανω από 2 χρονια στο Internet για συνταγες, αρωματα, προσθετα, τροπους επεξεργασιας και παλαιωσης και ότι άλλο αφορα στον καπνο κι εχουμε καταληξει σε μερικα καλα χαρμανια, θελω να πιστευω.Φυσικα μπορει και να αποτυχουμε, αλλα ότι και να φτιαξουμε δε μπορει να είναι χειροτερο απ’ αυτά που κυκλοφορουν σημερα.Επισης δεν χρησιμοποιουμε κανενα φαρμακο κατά την παραγωγη, ουτε καν βιολογικο.Εννοειται πως θα σας στειλω να δοκιμασετε όταν θα είναι ετοιμο.

    Θα ηθελα να μοιραστω τις γνωσεις μου μαζι σας αφου εχουμε το ιδιο χομπι, αλλα και να βοηθησετε κι εσεις κι οποιο άλλο μελος του blog αν γνωριζετε οποιοδηποτε link σχετικο με επεξεργασια καπνου αφου ολο και κατι θα μου ξεφυγε στο απεραντο Internet.Εννοειται πως ολες οι συμβουλες και υποδειξεις είναι καλοδεχουμενες.

    Οσοναφορα στις κριτικες που κανετε θα ηθελα να σχολιαζω κι εγω, αλλα μαλλον οι περισσοτερες θα είναι αρνητικες και θα διαφωνω με τις βαθμολογιες σας , αφου δε μπορω ν’ αποφυγω τη συγκριση με τα παλιοτερα καλα τσιγαρα και γνωριζοντας βεβαια ότι τα γουστα είναι υποκειμενικα.Το μονο στο οποιο ισως συνεισφερω είναι καποιες λεπτομερειες σχετικα μα αρωματα και γευσεις, αφου η μυτη και η γλωσσα μου εγιναν τοσο ευαισθητες μετα από τοσες δοκιμες χρονων που ευκολα καταλαβαινω πια αν εχει πολύ κακαο, ζαχαρη, μεντα, τριανταφυλλο κλπ ένα τσιγαρο ή ποιες ποικιλιες εχει το κάθε χαρμανι.

    Συγγνωμη για το μακροσκελες post, αλλα καταλαβαινετε εγραψα μαζεμενα οσα δεν ειχα μοιραστει τοσα χρονια μιας και οι καπνιστες τωρα θεωρουμαστε ειδος υπο διωγμον.

    Συνεχιστε την καλη προσπαθεια κι εμεις μαζι σας!!!


    Δημήτρης Κ.

34 σχόλια:

  1. Παραπάνω παρατίθεται αυτούσιο το κείμενο του Δημήτρη Κ. από τα σχόλια της παρουσίασης "Τσιγάρο".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω τις ίδιες καπνιστικές ανησυχίες με τον φίλο Δημήτρη. Το τρομερό camel καταστράφηκε, το πολύ καλό marlboro (που κάποιοι δήθεν ψαγμένοι το αφόριζαν ως εμπορική σούπα) έχει χαλάσει πολύ.

    Εγώ βρήκα λιμάνι στα ανατολικά. Ασταθέστατα και μη χορταστικά μεν, μαγευτικά στις καλές τους παρτίδες και λίγο πιο φθηνά δε. Δυστυχώς πολύ καλά αμερικάνικα χαρμάνια πλέον δεν έχει η ελληνική αγορά, ας φροντίσουν τουλάχιστον οι εταιρίες να προσέξουν τα ανατολικά τους καπνά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παιδιά, εγώ που ποτέ δεν ήμουν ιδιαίτερα ψαγμένος καπνιστής -τώρα τελευταία έχω αρχίσει να ψάχνομαι- δεν το 'χω βρει το λιμάνι μου στα ανατολικά, αν και εκεί ακριβώς το ψάχνω!

    Ακραιφνώς ανατολικά καπνά έχω βρει μόνο χύμα. Άσσοι, Καρέλια, Σαντέ κλπ., μου φαίνονται όλα σπασμένα. Εδώ τα παιδιά που είναι καλύτεροι γνώστες επιμένουν ότι και τα άλλα καπνά μες στο χαρμάνι πιθανόν να είναι ανατολικά, απλως πιο ουδέτερα. Το δέχομαι, αφού δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω, αλλά εμένα δε μου κάνει! Κι ας είναι, ορισμένα από αυτά, πολύ καλά τσιγάρα. Αντίθετα, σε χύμα ανατολικά μπορώ να ανεχτώ και χαμηλότερη ποιότητα, αρκεί να έχει αυτή τη γεμάτη ζεστή γεύση.

    Μετά την εξάντληση του αποθέματος ενός από τον οποίο έπαιρνα μπασμά επί μήνες, έχω γυρίσει εδώ και λίγες βδομάδες στα Ντραμ (γιατί πάντα στριφτό καπνίζω). Τις προάλλες που με κέρασε κάποιος ένα στριφτό με τσεμπέλια χύμα, ένοιωσα σαν να ξαναγυρίζω σπίτι μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ακραιφνώς (που τη θυμήθηκες αυτή τη λέξη;) ανατολικά ουσιαστικά είναι μόνο τα χαρμάνια από μία αποκλειστικά ποικιλία και τα βρίσκεις αποκλειστικά σε χύμα μορφή συνήθως και από το ίδιο χωράφι. Τα "ανατολικά" έχουν τόσες κατηγορίες που με λίγο σπρώξιμο ό,τι μικρόφυλλος καπνός υπάρχει μπαίνει άνετα σε αυτήν την ομοταξία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ενας πρακτικος τροπος για να καταλαβετε αν ο καπνος ειναι ανατολικος ειναι να δειτε αν περιεχει κοτσανια.Στις ανατολικες ποικιλιες χρησιμοποιειται ολοκληρο το φυλλο ενω στα Virginia, Burley το κοτσανι αφαιρειται.

    Πεπε, εχεις δικιο.Δεν υπαρχει σημερα αμιγες ανατολικο χαρμανι.Αν ανοιξετε ενα τσιγαρο απο τα υποτιθεμενα ανατολικα Ασσος(φιλτρο ή σκετο), Σαντε σκετο,Καρελια (φιλτρο ή Αγρινιου), Rex το παλιο -το 22 ειναι το μονο που δεν δοκιμασα επειδη δεν το βρισκω πουθενα- θα βρειτε λιγοτερα κοτσανια ακομη και απο τη Χρυση κασσετινα!!Αυτο που λενε τα παιδια ουδετερα ανατολικα, δεν ειναι τιποτα αλλο απο Virginia ελληνικα (εμπλουτισμενα με casing) ή αλλων χωρών χαμηλης ποιοτητας που χρησιμοποιουνται για γεμισμα και δεν εχουν το απαλο αρωμα των Αμερικανικων παλιων Virginia.Αυτο ισχυει για τα τσιγαρα.Οσον αφορα στους χυμα ελληνικους καπνους, το προβλημα ειναι οτι χρησιμοποιειται μονο ενα ειδος καπνου, οπως σωστα ανεφερες Μαυρο Ροδο, π.χ. καπνα γεμισματος, οπως Virginia απο το Αρχανι Φθιωτιδας(λειπει η γευση και το αρωμα) ή σκετος μπασμας (λειπει η γευση και το γεμισμα).

    Ευθυμη, δεν βρισκουμε χορταστικα τα ανατολικα τσιγαρα, επειδη δεν χρησιμοποιουνται καπνα γευσεως.Ο μονος ελληνικος καπνος γευσης ειναι το Σ53 Κατερινης τυπου Σαμσους, ο οποιος δεν μπορει να αντικαταστησει τα καλα Burley.Οι βιομηχανιες λοιπον για να δωσουν γευση βαζουν φθηνα Virginia που σηκωνει πολυ casing(δηλ. ψεκαζουν τον καπνο πριν κοπει με ενα μιγμα γλυκοζης, φυτικης γλυκερινης, κακαου και πολλων σακχαρων και μελιου).Αυτο ειναι πολυ εμφανες στο Καρελια κασσετινα που μυριζει εντονα κακαο πλεον.Παλιοτερα δε συνεβαινε αυτο, επειδη τα ανατολικα δεν σηκωνουν casing, λογω του οτι χανουν το filling power, δηλ. τη γεματη γευση.Εμποροι καπναποθηκης μου ειπανε οτι τωρα στα παλια ελληνικα σηματα βαζουνε 90% Virginia, 5% Κατερινης και 5% μυρωδατα τυπου μπασμα!!!Δεν ξερω κατα ποσο ισχυει, αλλα το πλουσιο αρωμα σιγουρα λειπει.Αποδειξη το Σαντε σκετο το οποιο το χειμωνα ειχε ενα τρομερα εντονα αρωμα που τωρα απουσιαζει.

    Κατα τη γνωμη μου τα μονα καλα Virginia υπαρχουν στο Dunhill International, ασχετα αν εχει αλλα προβληματα(π.χ. το φιλτρο) και δεν ειναι ολοκληρωμενο τσιγαρο.Επισης καλα Virginia, αλλα σε πολυ μικροτερη ποσοτητα, εχει η Χρυση κασσετινα του Καρελια στην οποια ομως υπαρχουν τοσο πολλα προσθετα-ειδικα αυτη η γλυκαδα που βγαζει απο το πολυ μελι- που προσωπικα με κουραζει.Αν εβαζαν λιγα καπνα γευσης κι εβγαζαν ολα αυτα τα προσθετα θα ηταν το μονο αξιολογο τσιγαρο.

    Οπως καταλαβατε ειμαι λατρης του American blend, που δεν υπαρχει λογω ελλειψης Burley, ουτε των Virginia blend, ουτε των ανατολικων(αν και σημερα πολλοι τα καπνιζουν λογω προσθηκης Virginia)ουτε του στριφτου.Γουστα ειναι αυτα, φυσικα!Και αυτο που ανεφερες Μαυρο Ροδο: "Τα "ανατολικά" έχουν τόσες κατηγορίες που με λίγο σπρώξιμο ό,τι μικρόφυλλος καπνός υπάρχει μπαίνει άνετα σε αυτήν την ομοταξία", δικιο εχεις!Πολλα καπνα παραγωγων ειναι μπασταρδεμα ανατολικων ποικιλιων.Ξερεις αν σπειρεις διαφορετικους σπορους σε κοντινα χωραφια, οι ποκιλιες μπερδευονται λογω αερα και επικονιασης.

    Και με την ευκαιρια, να διαλυσω το μυθο που κυκλοφορει για τα Virginia.Οτι δηλ. εχουν τα λιγοτερα προσθετα.Εχουν τα περισσοτερα προσθετα!!!Το casing ενδεικνυται για αυτα!!!Τα ανατολικα και τα Burley χανουν κατα πολυ το filling power, δηλ. τη γεματη γευση με το casing.Τα Burley την αναπληρωνουν με το ψησιμο κατοπιν (θυμαστε το LYCKY STRIKE they are toasted)ενω τα ανατολικα με τιποτα.Αυτο που λενε οτι στα Virginia δεν προσθετουν τεχνητο αρωμα, εννοουν το top flavouring, δηλ. το αρωμα που προστιθεται στο τελος και αποτελει μικροποσοτητα σε σχεση με το casing που ειναι εκατονταδες φορες περισσοτερο!!!Φανταζομαι οτι ο μυθος προηλθε απο τα υπερπολυτελειας Virginia που δεν χρησιμοποιουσαν πολλα προσθετα λογω των ανωτερων παλαιωμενων καπνων που δυστυχως σημερα δεν υπαρχουν.

    Συνεχιζουμε να ψαχνουμε λοιπον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δημήτρη σίγουρα το έχεις ψάξει στο θέμα. Σίγουρα δεν είμαι ο Ζίνο Ντάβιντοφ απλώς θέλω να σου τονίσω ότι στο χώρο μας έχω ακούσει πολλούς ψευδοεπιστήμονες, δεκάδες άχρηστες καγκουριές και εκατοντάδες "προσωπικές" έρευνες. Για αυτό σε συμβουλεύω να διακατέχεσαι από έντονο σκεπτικισμό ακόμα και για το απλούστερο πράγμα που θα ακούσεις και να μην εμπιστεύεσαι κάποιον επειδή είναι 60 χρόνια καπνοπαραγωγός, πολύ πιθανόν να μην ξέρει καν γιατί κάνει ό,τι κάνει στα καπνά.

    Είναι όντως μία αλήθεια ότι οι εταιρείες όταν δημοσιεύουν στις σελίδες τους τα πρόσθετα αναφέρουν ό,τι ρίχνουν πριν την τσιγαροποίηση, δεν προσμετρούν ούτε τους τόνους κακάου που ψεκάζουν τα burley ούτε το μέλι που ρίχνουν στα Virginia σωρειδών ιδίως στα ultra lights τσιγάρα. Δεδομένου ότι και εγώ πρόσφατα άρχισα να ασχολούμε κάπως πιο εντατικά με τα "πρόσθετα" έχω αναθεωρήσει πολλά πράγματα ιδίως για την Χρυσή Κασετίνα.

    Οι περισσότεροι καπνοπαραγωγοί έχουν κάνει σύνθημα: "Τα Virginia χρησιμοποιούνται όλοκληρα και θέλουν πολύ ράντισμα". Κάθε άλλο παρά ολόκληρα χρησιμοποιούνται. Στα φθηνά τσιγάρα ρίχνουν τα πάντα αλλά από το φυτό Virginia το φύλλο και μόνο το φύλλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί το οποίο χρειάζεται πολύ ράντισμα γιατί είναι τεράστιο, για τον προφανή λόγο δηλαδή. Το γεγονός ότι οι εδώ καπνοβιομηχανίες είναι ικανές να αγοράσουν και τη ρίζα δεν σημαίνει ότι παντού συμβαίνει το ίδιο. Επίση επικρατεί ο μύθος ότι τα Virginia είναι καπνά φθηνά, γεμάτα πρόσθετα και άνοστα. Κάθε άλλο υπάρχουν ποικιλίες και ποικιλίες. Απλώς τα Virginia είναι καπνά ανθεκτικά πράγμα που επιτράπει να τα κάνει τόσο Old Holborn όσο και Dunhill. Μπορούν κάλλιστα να καπνιστούν χωρίς κανένα πρόσθετο ενώ την ίδια στιγμή μπορείς να τα ποτίσεις με τα πάντα. Είναι δηλαδή καπνά βάσης που λέμε.


    Τα burley πάλι η αλήθεια είναι ότι για να καπνιστούν χωρίς πρόσθετα χρειάζονται πολλά χρόνια παλαίωσης αλλιώς μυρίζουν έντονα σαν οινόπνευμα. Το κόλπο γνωστό, ψέκασμα με κακάο αντί να περιμένουν 5 χρόνια μέχρι να ωριμάσουν.

    Τα ανατολικά βγαίνουν από άγευστες ποικιλίες σαν τα κάμπα κούλακ μέχρι πολύ αρωματικές όπως ο μπασμάς αλλά πάντα κάτι λείπει. Είναι αλήθεια ότι πολλές ποικιλίες ανατολικών μπορούν να καπνιστούν όπως και τα Virginia χωρίς πρόσθετα και επεξεργασίες. Όμως ο μπασμάς είναι σχετικά άγευστος παρότι αρωματικός και έτσι το κόλπο είναι να μπουν burley, αν είναι χωραφίσιος (δηλαδή δεν έχει ακόμα επεξεργαστεί) συνήθως φροντίζουν να έχουν αυτή την αίσθηση οινοπνεύματος. Παρόλα αυτά οι εταιρείες κυρίως από ευκολία θα έλεγα επιμένουν στα πρόσθετα.


    Κατά τη γνώμη μου κάθε καπνός μπορεί να καπνιστεί φυσικός αν περάσει από την κατάλληλη φυσική διαδικασία. Όταν ρίχνεις πρόσθετα μέχρι και στο μπασμά ε είσαι επιεικώς για κλάματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα ποσοστά 90% Virginia 10% ανατολικά δεν υφίστανται με τίποτα. Καταρχάς τα Virginia που μπαίνουν στα ανατολικά είναι πολύ χαμηλής ποιότητας και θα φαινόταν έντονα η διαφορά. Η μείωση του αρώματος οφείλεται περισσότερο στο γεγονός ότι οι εταιρείες βάζουν φθηνές μη αρωματικές ποικιλίες και σπάνια ικανές δόσεις αρωματικών καπνών. Δεν νομίζω πως οι Άσσοι κασετίνες και το Σαντέ έχουν Virginia μάλλον κάμπα κούλακ από τα Σκόπια έχουν που είναι εδώ που τα λέμε σχεδόν ίδια ιδίως αν είναι και κάπως ξερά.

    Και τέλος έχω την απομυθοποίηση της Χρυσής Κασετίνας και των πολυτελών Βιρτζίνια. 1) Πολυτελές Βιρτζίνια με κοτσάνια δεν είναι πολυτελείας γιατί τα κοτσάνια μπαίνουν καθαρά για γέμισμα δεν είναι σαν τα ελαστικά και μαλακά κοτσάνια των ανατολικών που στην ουσία είναι προέκταση του φύλλου, αλλά σαν κομμάτι ξύλου. 2) Πολυτελές Virginia χωρίς πρόσθετα δεν είναι πολυτελείας, τα καλά Virginia έχουν λεπτό άρωμα σαν μέλι και η γεύση τους είναι ελαφρά κρεμώδης και ήπια ή αν είναι σκούρα πικάντικη. Από το φύση τους τα Virginia δεν έχουν περίεργα αρώματα ή γεύση και δεν χρειάζεται να καλυφθεί τίποτα. 3) Τα "σκουπιδάκια" είναι εξίσου καταστρεπτικά για τη γεύση με τα κοτσάνια, πολλές φορές τα προσθέτουν για γέμισμα ή για σκληρότερη γεύση αλλά δεν έχουν θέσει σε πολυτελή τσιγάρα. Η χρυσή κασετίνα συχνά όταν δεν πετυχαίνει το μείγμα βγάζει έντονα χημική γεύση, σκίζοντας το τσιγάρο βλέπεις πάρα πολλά κοτσάνια και σκουπιδάκια και στην ουσία δεν είναι καθαρό Virginia καθώς είναι εμφανής η χρήση των burley σε αντίθεση με άλλα τσιγάρα όπως τα Dunhill που οι ποικιλίες είναι κυρίως Virginia.

    Το Excellence επίσης δεν είναι και το πλέον φυσικό τσιγάρο αλλά σίγουρα από άποψη ποιότητας αξίζει πάνω από 5,40.

    Κοινώς έχω αρχίσει να αναθεωρώ κάποια πράγματα για αρκετά σήματα και εν καιρώ θα τροποποιώ τις παρουσιάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δήμητρη άθελά σου προφανώς με τη αυστηρή σου αυτή στάση να μην συμβιβάζεσαι με τις εταιρείες μου έδωσες το έναυσμα να αρχίσω να βαθμολογώ όπως στην αρχή της λειτουργίας του blog κοινώς να κόβω και για το πιο απλό μονάδες, έτσι σταδιακά θα αρχίσει μία πολύ αυστηρή αναβαθμολόγηση γιατί όταν πληρώνω 4 ευρώ τσιγάρα απαιτώ το καλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι, χώσε αλύπητα! Όλοι οι ρεμπεσκιέδες Σεπτέμβρη! χαχαχα!

      Διαγραφή
    2. Θα δουλέψει στηλιάρι χαχαχαχαχα

      Διαγραφή
  10. Να διευκρινισω κατι, επειδη μαλλον εγραψα βιαστικα και υπηρξε παρανοηση:
    Τα κοτσανια στη Χρυση κασσετινα ειναι απο ανατολικα καπνα.Πολυ σωστα, στα Virginia δεν χρησιμοποιουνται κοτσανια.

    Για την αναλογια των ελληνικων τσιγαρων(90% Virginia 10% ανατολικά), φιλε Μαυρο Ροδο, ετσι αντεδρασα κι εγω οταν μου το ειπανε!Σιγουρα δεν εμπιστευομαι ότι ακουω χωρις να το ψαξω, αλλα εδωσα μια βαση στα λογια του συγκεκριμενου εμπορου, επειδη: 1)Δεν ειναι παραγωγος, δουλευε στην καπνεμπορικη Μιχαηλιδη, κατηγοριοποιωντας τις διαφορες παρτιδες και εφτιαχναν ετοιμα χαρμανια για τις βιομηχανιες κι αυτες τις αναλογιες παρεδιδαν.Φυσικα οι βιομηχανιες κατοπιν μπορει να προσθετουν και αλλα καπνα.
    2)Τα ελληνικα παντα -απο το 1980 μεχρι και περυσι- μου αφηναν μια πικραδα στο στομα, που δεν εφευγε ουτε με καλο βουρτσισμα των δοντιων, ισως λογω της ελλειψης σακχαρων και του διαφορετικου ph συγκριτικα με τα American & Virginia blend που και φυσικα σακχαρα περιεχουν και τεχνητα.Αυτο δεν συμβαινει πλεον και δεν μπορει να αλλαξε η γλωσσα μου φετος!
    3)Δοκιμασα μαζι του μια παρτιδα Virginia, απο παραγωγο σε χωριο της Ελασσονας, το οποιο εμοιαζε με ανατολικο και στη γευση και στο αρωμα, αλλα ηταν πολυ πιο ηπιο.Μου ειπε οτι ετσι μου φανηκε επειδη η ποκιλια εγκλιματιστηκε στις συνθηκες του συγκεκριμενου ελληνικου εδαφους.
    Βεβαιως και υπαρχουν ουδετερα ανατολικα, αλλα δεν προτιμωνται λογω κοστους.Ενδεικτικα αναφερω οτι στη συγκεκριμενη περιοχη φετος οι τιμες ηταν: Κατερινης 2,80-3,80 ευρω το κιλο, Μπασμας Κ2 απο 4 ευρω το κιλο και Virginia απο 1,90.

    Την Χρυση κασσετινα δεν τη θεωρω πολυτελες Virginia, εχει καποια καλα Virginia, δε νομιζω να εχει burley, αλλιως θα ειχε γεματη γευση και τα ανατολικα της ειναι η ιδια ποκιλια του Καρελια φιλτρου κασσετινα.Αλλωστε μην ξεχνατε οτι παλια ηταν φθηνοτερη απο τα Camel, Marlboro, ασχετα αν εκεινα χαλασαν και πωλουνται 3,50 ευρω.Νομιζω οτι ηταν μια καλη κινηση μαρκετιν λογω ελλειψης ανταγωνισμου.Αν υπηρχαν σημερα τα καλα American blend θα κοστιζαν πολυ περισσοτερο απο αυτη.Θυμαμαι οταν το Καρελια φιλτρο κασσετινα ειχε 19δρχ. τα Marlboro,Camel ειχαν 33δρχ.Οποτε σημερα θα ειχαν περιπου 5,50 ευρω, δηλ. ακριβοτερα και απο τη Χρυση και απο το Excellence.

    Πολυτελες Virginia μπορει να ειναι το Excellence, αλλα δεν μου αρεσει.Ισως να εχει τα καλυτερα καπνα του κοσμου αλλα σ'εμενα το αποτελεσμα δεν φαινεται ικανοποιητικο.Φυσικα θα το ξαναδοκιμασω αν το βρω φρεσκο μιας και χαιρει μεγαλης εκτιμησης στα blog, αν και οσες φορες το καπνισα δεν μου εκανε κλικ.

    Ισως ακουγομαι αιρετικος πολλες φορες, προσωπικες μου εκτιμησεις ειναι ολα αλλωστε, δε σημαινει οτι εχω παντα δικιο, γιαυτο και τις παραθετω εδω...για συζητηση!

    Οσο για τα σκουπιδακια (κι οχι τα κοτσανια που δε σημαινουν χαμηλη ποιοτητα, αλλα υπαρξη ανατολικου καπνου)ειναι το λεγομενο expanded tobacco.Αλλη φορα που θα εχω χρονο το συζηταμε κι αυτο.


    Φιλε Μαυρο Ροδο, καιρος ειναι να γινεις αυστηρος κι εσυ(χα,χαχα!!!)Τριξε τους τα δοντια σου!!!
    Οχι τιποτα αλλο, αλλα στο τελος θα μας σερβιρουν αχυρο αντι για καπνο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Για τα burley έχω ρωτήσει την Καρέλια. Η απάντηση ήταν χρησιμοποιούμε διάφορα καπνά γιατί κανένα χαρμάνι δεν αποτελείται μόνο από μία ποικιλία. Οπότε πιστεύω πως η απάντηση ήταν: "Ναι".

    Τα κοτσάνια που λες, όπως και να το κάνουμε δεν είναι ανατολικά καπνά, δεν είναι φύλλο, είναι ένα κοτσάνι, είναι σαν να τρως το βλαστό και να λες τρώω μήλο. Πολλοί μπερδεύονται θεωρώντας κοτσάνια κάποια πολύ χοντροκομμένα καπνά.

    Δεν ξέρω αν έχεις δοκιμάσει τον γεμάτο κοτσάνια Lucky Strike καπνό στριφτού, αλλά είναι σαν σπιρτόξυλα, έχουν μπει καθαρά για σκληρή γεύση, μιας και ο καπνός είναι πολύ ουδέτερος και για γέμισμα ασφαλώς.

    Τα σκουπιδάκια expanded είναι και αυτά σε αφθονία στη χρυσή. Για την οποία να προσθέσουμε ότι είναι 79 χιλιοστά όχι 85. Έχει κοτσάνια ανατολικών, όχι ανατολικά, στην υφή μοιάζουν με φυλλαράκια, συναντώνται και σε μερικούς καπνούς στριφτού του εξωτερικού. Έχει μπόλικα σκουπιδάκια. Αρκετά πρόσθετα και όπως και να το κάνουμε δεν είναι Virginia χαρμάνι, είναι Virginia φορτωμένο με burley και κοτσάνια ανατολικών για να δωθεί ένα κάπως πιο ιδιαίτερο αποτέλεσμα.

    Το Excellence έχει καθαρά καπνά χωρίς κοτσάνια και σκουπιδάκια, το πρόβλημα είναι τα αρκετά πρόσθετα.

    Η πικράδα αυτή οφείλεται και στα χώματα τα οποία έχουν ασφαλώς αλλοιωθεί από την εκτεταμένη καλλιέργεια. Πάντως έχω παρατηρήσει και εγώ ότι τα γλυκά Virginia λόγω των πολλών σακχάρων συναντώνται πλέον σπάνια κυρίως στα αγγλικά τσιγάρα.

    Και τα φυτά, σαν ζωντανοί κατά κάποιον τρόπο οργανισμοί είναι λογικό να προσαρμόζονται. Βέβαια δεν είναι κακό να φτιάχνονται νέες ποικιλίες αλλά νομίζω ότι κάπου έχει χαθεί η μπάλα.

    Δημήτρη περιμένουμε τα σχέδια σου άντε να δούμε και κανένα καλό τσιγάρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 2-3 σχόλια και από μένα

    Όσον αφορά το excellence δεν θεωρώ πως αξίζει τα λεφτά του. Είναι μια προσπάθεια του Καρέλια να απευθυνθεί σε ένα συγκέκριμενο αγοραστικό κοινό, καινούριο για την εταιρία του target group. Πολυτελές περιτύλιγμα, εντυπωσιακή εμφάνιση, πολλές προσδοκίες, χωρίς απαραιτήτως η ποιότητα να συνάδει με την αξία. Όσοι έχουν σπουδάσει marketing καταλαβαίνουν. Υπάρχουν άπειρα παρόμοια παράδειγματα, στην αγορά τροφίφων, αυτοκινήτων κ.α. Άποψη μου: Όταν πληρώνεις τόσα λεφτά για ένα προϊόν, πρέπει να είσαι τρομερά απαιτητικός

    Για τα ανατολικά, και ειδικά τον άσσο: Δεν νομίζω πως έχει σημασία τι σόι καπνό βάζουν για να γεμίσουν το τσιγάρο, αν δηλαδή είναι άγευστα ανατολικά ή virginia κακής ποιότητας. Γεγονός είναι πως έχουν μεγάλες αυξομειώσεις στην ποιότητα, την γεύση, το βάρος και το άρωμα κάτι όμως λογικό ειδικά όταν πληρώνεις 3,10 ευρώ και όχι 4 ή 5.

    Δημήτρη, δοκίμασε και το 22. Δεν λέω πως είναι το καλύτερο τσιγάρο, αλλά έχει ενδιαφέρον, πολύ διαφορετικό από όσα έχεις γνωρίσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αληθεια ειναι οτι λιγη σημασία εχει τι καπνό βάζουν. Το αποτελασμα μετραει, αν μας αρεσει το τσιγαρο, το καπνιζουμε.Ο Ασσος φιλτρο Κασετίνα αυτη τη στιγμη (κωδ. ΒΝ) εχει υπεροχο αρωμα.Το 22, Ευθυμη, το ψαχνω πολυ καιρο.Δισταζω να παραγγειλω κουτα, επειδη φοβαμαι οτι θα ειναι ελαφρυ για τα γουστα μου.

      Για το Excellence και το marketing συμφωνω απολυτα (τυχαινει να διδασκω σε business college).Το 79χλστ της Χρυσης ειναι πανεξυπνο.Λιγοτερο κοστος, περισσοτερο κερδος.Επειδη διαρκει λιγο, εγω χρειαζομαι 2,5 πακετα την ημερα δηλ. 10ε ενω Dunhill που ειναι 95χλστ καπνιζω 2 πακετα, δηλ. 8,40ε.

      Στριφτους δεν καπνιζω, αλλα δοκιμασα Lucky Strike απο φιλο, κι εχεις δικιο Μαυρο Ροδο, οπως ακριβως τον περιγραφεις.

      Ουτε ο Καρελιας ουτε αλλη βιομηχανια θα δωσουν ποτε σαφεις εξηγησεις -και καλα κανουν βεβαια,κανενας δεν αποκαλυπτει τα μυστικα της δουλειας του που με κοπο απεκτησε- μακαρι να μπορουσαμε να κανουμε βιομηχανικη κατασκοπεια (χαχαχα!!).

      Οσο για το δικο μου τσιγαρο, θα χρειαστει να περιμενουμε.Δυστυχως μας χαλασαν τα burley, λογω καιρου.Το κρυο και βροχες κρατησαν πολυ φετος και δεν μπορεσαν να εγκλιματιστουν.Ευτυχως ολες οι υπολοιπες ποικιλιες πανε καλα, αλλα χωρις burley, δεν γινεται δουλεια.Του χρονου παλι!

      Διαγραφή
    2. Το 22 έχει ένα πολύ έντονο άρωμα, που ίσως σου αρέσει ίσως όχι, αλλά γευστικά υστερεί πολύ. Είναι πολύ ελαφρύ τσιγάρο, όντως. Ο κωδικός ΜΖ 650.. όμως ήταν απίστευτος: Κρεμώδες, απαλό τσιγάρο μοσχομύριζε ο τόπος. Τώρα οι καινούριοι κωδικοί ΜΖ 679.. δεν είναι τόσο καλοί, αλλά παραμένει ενδιαφέρον τσιγάρο από πολλές απόψεις (πολύ βραδύκαυστο, λίγα πρόσθετα κ.α). Αναζήτησέ το σε μεγάλα καστήματα.

      Για τον άσσο έχω κάποιες ενστάσεις: Πριν 2 χρόνια ήταν καλύτερος απ ότι τώρα. Απ την άλλη βέβαια, ο τωρινός ΒΝ είναι κλάσσεις ανώτερος απ τις προ διμήνου παρτίδες.

      Στα american blend, το camel του Καρέλια, άπαιχτο. Το marlboro των 4 ευρώ, πολύ ωραίο. Θυμάμαι το τελευταίο πακέτο των 4 ευρώ που κάπνισα. Σε κάθε τσιγάρο μούδιαζε το στόμα μου απ τα αρώματα, χόρταινες τσιγάρο για μια ώρα. Τώρα πια είναι μετριότατο

      Διαγραφή
    3. Το 22 είναι λογικό να είναι ελαφρύ. Ανεξάρτητα από το ότι εγώ δεν ενθουσιάστηκα (βλ. σχόλιο στη δική του ειδική ανάρτηση), ήταν ανέκαθεν ένα από τα τσιγάρα που ως κύριο προσόν του προέβαλλε την ελαφρότητα: «Αντινικότ» λεγόταν ακόμη και δεκαετίες πριν τη μόδα των ελαφρών. Θυμίζω την άφιλτρη κασετίνα Αντινικότ του ποιος ξέρει πότε:

      http://www.zigsam.at/l01/B_Cig/22Antinikot-20fGR196.jpg

      (Όπου υποθέτω ότι στο σημερινό πακέτο γύρισαν την ταινία από λοξή σε οριζόντια για να κάνουν το κάτω μέρος άσπρο ως ένδειξη -αφαιρετική απεικόνιση- του φίλτρου.)

      Παιδιά, απορία: όταν αισθανόμαστε ένα τσιγάρο βαρύ, ή ελαφρύ, αυτό εξαρτάται από την πίσσα του ή από τη νικοτίνη του;

      Διαγραφή
    4. Καθαρά από την νικοτίνη Πέπε. Η πίσσα ουσιαστικά είναι αυτό που δίνει στον καπνό τον όγκο. Τη δύναμη την δίνει η νικοτίνη.

      Διαγραφή
  13. Γεια σας και απο μενα

    Οντας φοιτητης στην Ξανθη ειχα την ευκαιρια κατα καιρους να δοκιμασω αρκετους χυμα χωραφισιους καπνους -προφανος μπσμαδες- κυριος βουνισιους απο πομακοχωρια. Ωστοσο ποτε δεν μπορουσα να τους καπνισω, αλλοι ηταν χοντροκομμενοι, αλλοι ισως ειχαν χαμηλης ποιοτητας φυλλα (πχ πατοφυλλα και οχι τα τρυφερα που βρισκονται πανω πανω στο φυτο) και αλλοι μαλλον δεν ηταν επιμελημενοι κατα την επεξεργασια τους πριν το κοψιμο (εχω ακουσει οτι μερικοι σε καποιο σταδιο της διαδικασιας βραζουν τα φυλλα ).

    Επιτελους ομως βρηκα απο ενα παραγογο καπνο που οχι μονο μπορω να τον καπνισω αλλα μπου αρεσει παρα πολυ! Ωστοσο εχω ενα προβλημα. Πως μπορω να τον διατηρησω ωστε 1) να μην ξερεναιται και 2) να μην μουχλιαζει? Το διαστημα που θελω να διατηρησω την καθε παρτιδα ειναι 3 με 4 μηνες. Εχω ακουσει και διαβασει διαφορα οπως: σε χαρτοκουτα χυμα, καλα πιεσμενους σε βαζα, σε λεκανες που απο πανω ειναι σκεπασμενες με μια υγρη πετσετα που να μην ερχεται σε επαφη με τον καπνο, στο ψυγειο, ακομα και στην καταψυξη!!! (και ολα αυτα συνηθως συνδυασμενα με ενα κομματι φλουδας μηλου χαχαχα ειναι πολυ της μοδας φαινεται).

    Κανω αυτη την αναρτηση στο παρον θεμα, προσμενοντας οτι ο φιλος Dimitris K αφου εχει μπει στην διαδικασια παραγωγης δικου του καπνου με σκοπο την παραγωγη χαρμανιου, θα εχει λυσει εκ το προτερον το προβλημα της διατηρησης του, οποτε θα εχει να μας δωσει αρκετες συμβουλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα φιλε Γιαννη.Απο οτι καταλαβα αναφερεσαι σε κομμενο καπνο.Ενω ο καπνος πριν κοπει μπορει να αποθηκευτει και διατηρηθει για χρονια, ο κομμενος ειναι αδυνατο να διατηρηθει για μηνες.Μπορεις βεβαια να τον κρατησεις για μηνες και να παιρνεις μια μικρη ποσοτητα καθε φορα και να την υγραινεις με τα υγραντηρακια που κυκλοφορουν στο εμποριο, αλλα οσο περναει ο καιρος θα χανονται οι ουσιες που δινουν αρωμα κ γευση.Και μην ξεχνας οτι ο ξηρος καπνος καιει το λαιμο.

      Εγω σου προτεινω να αγοραζεις οση ποσοτητα θα χρειαστεις για 1 μηνα το ΠΟΛΥ και να ξαναπηγαινεις στην Ξανθη να αγορασεις.

      Αν δεν θελεις να αγορασεις υγραντηρακια, μπορεις να βαλεις στο σακκουλακι με τον καπνο ενα φυλλο πρασινου φρεσκου λαχανικου, οπως σπανακι (αν κι εγω προτιμω ανηθο), αλλα μην το αφηνεις περισσοτερο απο 5 μερες.Ετσι το σακκουλακι διατηρειται -εκτος ψυγειου- σε θερμοκρασια δωματιου μακρια απο ηλιο τουλαχιστον μια εβδομαδα.Παντως, περισσοτερες πληροφοριες μπορουν να σου δωσουν το Μαυρο Ροδο, ο Πεπε και τα αλλα παιδια που καπνιζουν χρονια στριφτο και εχουν κανει πιο πολλες δοκιμες οπο εμενα.

      ΥΓ: Αυτος που σου ειπε για βρασιμο των φυλλων πρεπει να ειναι πολυ ασχετος.Μην αγορασεις ξανα απο αυτον.

      Ελπιζω να βοηθησα.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ, μην περιμένεις από μένα καμιά βαθιά σοφία :-)
      Απλώς χρησιμοποιώ μια μαγκαϊβεριά που είδα από κάποιον, τη δοκίμασα και με βόλεψε, και είναι η εξής:
      Σ` ένα πλαστικό βιδωτό καπάκι (από νερό, γάλα, κόκα κόλα) στουμπώνω όσο βαμπάκι μπορώ. Το τυλίγω όλο μαζί με ασημόχαρτο. Ανοίγω τρυπίτσες με μια οδοντογλυφίδα. Το βουτάω στο νερό να μουσκέψει. Το αφήνω λίγη ώρα σε μια πετσέτα να στραγγίξουν τα πολλά νερά. Και αυτός είναι ο υγραντήρας μου. Τον βάζω μέσα στον καπνό, και μπορεί όχι απλώς να διατηρήσει τα αρχικά επίπεδα υγρασίας αλλά και να τα επαναφέρει αν ο καπνός έχει ξεραθεί.
      Προσοχή: όλο μαζί το σύστημα πρέπει να αναπνέει, αλλιώς μουχλιάζει.
      Πάντως σε προειδοποιώ ότι αυτή η πατέντα δεν είναι σε καμία περίπτωση αναγνωρισμένη από τους γνώστες. Εμένα με βόλεψε, αυτό είναι όλο!

      Διαγραφή
    3. Ωραίος ο Πέπε. Πάντως μην υποτιμάτε και τη φλούδα μήλου, εγώ χρόνια που το άκουγα γελούσα αλλά έμεινα έκπληκτος όταν το δοκίμασε η σύζυγος. Το κάνω κι εγώ αλλά σπάνια γιατί ότι πιάσω στα χέρια μου δεν προλαβαίνει να ξεραθεί...

      Διαγραφή
  14. Αλήθεια Δημήτρη, τι έγινε με την παραγωγή σας; Θυμάμαι ότι κάποια από τις ποικιλίες που είχατε βάλει δεν έπιασε. Δεν την αντικαταστήσατε με καμιά αγοραστή; Δεν πιστεύω όλες οι άλλες, που είχαν πιάσει, να πήγαν χαμένες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ευτυχως ολα πηγαν καλα.Το προβλημα το ειχαμε με τους σπορους των burley.Δεν επιασαν ολοι, αλλα μερικα φυτα βγηκαν τελικα, οποτε εχουμε μια μικρη ποσοτητα για να κανουμε δοκιμες και να πετυχουμε το χαρμανι μας.Ολες οι αλλες ποικιλιες πηγαν θαυμασια και μαλιστα σταθηκαμε τοσο τυχεροι που δεν κολλησαν καμια ασθενεια και δεν αναγκαστηκαμε να χρησιμοποιησουμε κανενα φυτοφαρμακο!Ουτε λιπασμα βεβαια.Δεν ξερω αν πετυχουμε κατι καλο, αλλα αν μη τι αλλο θα ειναι ο πιο φυσικος και "καθαρος" καπνος.Κανονικα πρεπει να περιμενουμε παρα πολυ καιρο πριν αρχισουμε τις δοκιμες, αλλα σαν κλασσικοι ανυπομονοι Ελληνες κατι θα δοκιμασουμε νωριτερα.Αν καπνιζεται, θα στειλω και σ'εσας.


    Παντως ευχαριστω για το ενδιαφερον, Πεπε.Μολις προσεξα στο blog σου οτι ανεβαζεις φωτο μονο απο τη δικη σου συλλογη.Ο λογος για τα πακετα απο το Μπαλι που ειπα να σου στειλω.Αν δεν τα θελεις μπορω να τα στειλω σε οποιον αλλο ενδιαφερεται.

    Πετρο, Μαυρο Ροδο αν θελετε να τα καπνισετε, πειτε μου.Μονο 3-4 τσιγαρα απο το καθενα κρετεκ καπνισα.Εχω ενα DUNHILL KING SIZE κοκκινο (αθικτο) με πισσα 12 νικοτινη 0,9. Τα κρετεκ ειναι: 1)GUDANG GARAM πισσα 30 νικ 1,8 2)SAMPOERNA πισσα 14 νικ 1 3)DJARUM BLACK CAPPUCCINO πισσα 25 νικ 1,6

    Ο φιλος που τα εφερε τα αγορασε μεσα απο το Μπαλι-οχι απο duty free-ολα με barcode Ινδονησιας, εκτος απο το Marlboro (με barcode Ελβετιας) το οποιο ηταν και το μονο που καπνισα ευχαριστα.Ειχε πισσα 13 νικ 1 οχι πολυ βαρυ, αλλα χωρις τη χημικη γευση που εχει το δικο μας.Παντως ηταν ευκολοκαπνιστο και χορταστικο χωρις ομως εντονο αρωμα, αφου φυσικα δεν ειχε ελληνικα ανατολικα.Μου θυμισε τη γλυκια γευση καραμελας που ειχαν τα Marlboro παλια, αλλα σε μικροτερο βαθμο απο τα δικα μας.Τελικα οτι και να καπνισουμε παντα αναζητουμε λιγο απο το αρωμα των ανατολικων που τοσο πολυ ταιριαζει στα american blend που αγαπησαμε.
    Οι τιμες απιστευτα χαμηλες!Το DUNHILL εχει 1,10 ευρω, το Marlboro 1 ευρω, τα κρετεκ απο 60 λεπτα εως 80 λεπτα.Απορω ποσο φθηνοτερα θα κοστιζουν στα duty free!!Το GUDANG GARAM πισσα 30 νικ 1,8 οπως εμαθε ο φιλος μου ειναι το εθνικο τους τσιγαρο.Το προτιμουν ολοι οι ντοπιοι πλουσιοι και φτωχοι, ενω τα υπολοιπα που κυκλοφορουν και στην Ευρωπη προτιμουνται απο τους τουριστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία, χαίρομαι για την παραγωγή σας. Ήλπιζα ότι κάτι θα βγει, και είμαι βέβαιος ότι θα είναι κάτι καλό.

      Για τις φωτογραφίες ασφαλώς και ενδιαφέρομαι. Είναι αλήθεια ότι βασικά το μπλογκ είναι η συλλογή μου, αλλά γιατί να μη συμπληρωθεί και με άλλες; Ήδη έχουμε συζητήσει και με το Βασίλη για δικές του φτγρ. Δε σου έγραψα γιατί δεν έχω μπορέσει να επικοινωνήσω με το Μ. Ρόδο που έχει τη δ/νσή σου.

      Διαγραφή
  16. καλησπέρα .. είμαι καινούριος στο άθλημα του "χοραφισιου" καπνού, πριν κάτι μέρες βρήκα καπνό "χοραφισιο",αλλα αφήνει μια πικράδα και μουδιάζει το στόμα ,δεν είναι ξερός ,τι μπορώ να κάνω?
    ευχάριστο εκ τον προτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασε να προσθέσεις λίγη ακόμα υγρασία με ένα υγραντηράκι (ζήτα από το πρώτο καπνοπωλείο που θα δεις 2 ευρώ κάνει). Αν δεν πιάσει φταίει ο παραγωγός και δυστυχώς δεν μπορείς να κάνεις κάτι.

      Διαγραφή
  17. το έκανα και αυτό με το "ιγραντιρακι" αλλα δυστυχώς τίποτα ..
    σαν αμμωνία μοιάζει,, τώρα έχω ξεράνει μια ποσότητα τελείως και θα προσπαθήσω να την υγράνω ξανά μήπως κάτι κάνω αλλιώς μάλλον πέταμα..πάντως σε ευχάριστο πολύ για την απάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το «σαν αμμωνία», αν δεν έχω κάνει κάποια βασική παρανόηση, είναι αμμωνία (χωρίς το σαν). Αν ο καπνός κοπεί από το φυτό βιαστικά, άγουρος, δεν πρόκειται ποτέ να ωριμάσει. Όσο το φυτο είναι ζωντανό, η εξέλιξή του αλλάζει τη χημική του σύσταση. Υπάρχει κάποιο σημείο σ' αυτή την εξέλιξη που είναι η κατάλληλη στιγμή για συγκομιδή. Αν μαζευτεί πιο νωρίς θα έχει αυτή τη μυρωδιά αμμωνίας και -καθώς η εξέλιξη της ωρίμασης έχει διακοπεί- δε θα την αποβάλει.

      Διαγραφή
  18. pos mporo na doso glikia gefsi kai aroma se etimo komeno kapno,fisika panta.exo akoysi gia melasa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς να τον τρίψεις με ζάχαρη άχνη να φτειάξεις candevish δηλαδή.

      Διαγραφή